Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nina Pesonen Onko sinun Kauppakatusi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä?

Kuinka monta kertaa olinkaan ajanut autolla Kauppakatua pitkin kohti vesitornia? Kuinka monta kertaa olin ajatellut, että tuossa on tyhjä ikkuna ja tuossa on tuo tuttu Buffalon-liike? Mutta vasta aloittaessani työssäni Warkauden kaupunkikeskusta ry:n toiminnanjohtajana tunsin piston sydämessäni, koska tajusin etteivät kaikki liikkeet olleet minullekaan tuttuja.

En kuitenkaan halua lukeutua siihen joukkoon, joka käy iltalenkillä laskemassa tyhjien liiketilojen ikkunoita, vaan yritän käyttää energiaani astumalla sisään oman kaupunkini ihaniin kivijalka- ja palveluliikkeisiin.

Tyhjien liiketilojen voivotteluun törmään työssäni kuukausittain, välillä viikoittain. Tällaiseen keskusteluun on mukava ottaa mukaan faktaa ja kertoa, että yhdistyksemme vetämässä Myymälä-Warkaus -hankkeessa selvitettiin tyhjien ja käytössä olevien liiketilojen suhdetta. Tässä, keväällä 2022 suoritetussa, Elinvoimalaskennassa selvisi, että Kauppakadulla liiketilojen täyttöaste on noin 80 prosenttia.

Joten Kauppakatu ei ole suinkaan tyhjillään ja on enemmän kuin puoliksi täynnä!

Koko Suomen alueella kaupunkien keskustat ovat murroksen keskellä; netistä tilaaminen yleistyy, koronan aikaan kehotettiin pysymään kotona ja nyt Ukrainan sota uhkailee ja pelottelee elinkustannusten nousuna. Siirtyykö ihmisten kuluttaminen ikkunaostoksiin ja yhä enemmän netistä tilaamiseen, sen vain aika näyttää.

Mitä kaupunkien keskustoille tapahtuu ja voiko yksittäinen asukas ja ihminen tehdä asialle jotain? Näitä mietintöjä pohdin työssäni päivittäin.

Onneksi futuristi Perttu Pölönen kävi Myymälä-Warkaus -hankkeen alkaessa loppuvuonna 2021 luomassa uskoa ja toivoa tulevaan. Keskustojen funktio on muuttumassa ja siinä kehityksessä yhdistyksemme haluaa olla mukana: tukemassa yrittäjiä sekä vaikuttamassa keskusta-alueiden viihtyvyyteen ja elävyyteen. Kokemuksia ja elämyksiä, niitä ovat tulevaisuuden keskustat täynnä.

Ovatko meidän omassa kaupungissamme olevat kivijalka- ja palveluliikkeet ”liian lähellä”? Näemmekö me asiakkaina näiden yritysten kaikki mahdollisuudet ja hienoudet?

Minä haluaisin kierrättää ihmisiä puoliksi täydellä Kauppakadullani ja viedä heidät katsomaan esimerkiksi perinteikästä muotitaloamme Moda Lauraa, nuorekasta Tiktok-sensaatio WithLoveEmiliaa, ihania viikonloppukimppuja sitovaa Lily_on_the_Green-kukkakauppaa, Savon suurinta armeijatavaran eräliikettä Eräreppua ja äitiyspakkaukseenkin vaatteita ompelevaa Ehta by Dream Circusta. Viimeksi mainittu muutti toimintansa Kauppakadulle tänä keväänä!

Mitä sinä haluaisit nähdä ja kokea sinun Kauppakadullasi? Näyttäytyykö kotikaupunkimme keskusta-alueet tulevaisuudessa elävinä, ja viihtyisinä paikkoina oleilla ja käyttää aikaa?

Minä toivoisin, että keskusta-alueet houkuttelisivat ainutlaatuisia ja omaleimaisia yrittäjiä jatkossakin. Haluaisin nähdä keskustoissa keidasmaisia alueita, joissa istuskella ja nauttia jäätelöä, taidetta ja elävää musiikkia.

Minkälainen keskusta-alue houkuttelisi sinut kavereidesi, perheesi, lastesi ja kumppanisi kanssa käyskentelemään ja istuskelemaan keskustassa? Onko sinun tulevaisuuden Kauppakatusi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä?

Kirjoittaja on Warkauden Kaupunkikeskusta ey:n toiminnanjohtaja.