Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Tipi-tii, kevättä ja katupölyä rinnassa

Kevät on monelle allergiselle ja astmaatikolle ahdistavaa aikaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Keuhkot vinkuu, nenä vuotaa, tirskuttaa ja silmiä kutisee.

Pääsiäisen jälkeen on eletty pahinta aikaa katupölyn osalta. Sää on ollut aurinkoinen ja kuiva, välillä tyynikin, joten talven hiekotushiekat ovat päässeet pöllyämään oikein kunnolla.

Onneksi ensimmäisen harja-autot ovat jo ahkeroineet jalkakäytävillä ja kaduilla, vaikka pakkasyöt ovat pitäneet työpäivät lyhyinä.

Tilannetta auttaisi toki muutama sadepäivä, joka sitoisi pölyä ja helpottaisi harjakoneiden hommaa. Meneekin vielä tovi, että katujen hiekat ja sora saadaan siivottua kunnolla pois.

Katupölyn määrä on näkynyt myös ilmanlaadussa. Välillä Varkauden ja Pieksämäen yllä ilman on ollut huono ja lähes erittäin huono, kun mittarit ovat Keski-Savon yllä vinkuneet punaisella.

Aurinko paistaa ja linnut laulaa. Kevät on kasvun ja uuden aikaa.

Allergiasta ja astmasta kärsivien kevätpiinaa lisää yhä paheneva siitepölykausi. Pähkinäpensaan siitepölyä on jo Keski-Savon korkeudelle ajautunut viikkoja ja lepän siitepölymäärät alkavat kohta olla tapissaan.

Ja pahin on vielä edessä. Eniten allergisoiva koivun siitepölykausi on vielä edessä.

Mutta sitä odotellessa on kuitenkin hyvä nauttia keväästä, olipa yliherkkyyksiä tai ei. Aurinko paistaa ja linnut laulaa. Kevät on kasvun ja uuden aikaa. Luonto herää ja kohta puut vihertävät.

Valoa riittää aamusta iltaan ja välillä lämpökin hellii. Ei ihme, että eläinten ohella ihmiset rakentavat ja pistävät pesiään kuntoon.

Multasormet pääsevät ahkeroimaan pihoilla ja puutarhoissa, kunhan lumi- ja jäärippeet väistyvät lopullisesti.

Eikä mene, kun tovi, niin ensimmäiset sorsapoikueet uivat emonsa perässä, koivu on lehdessä ja suvivirsi raikaa.

Tipi-tii, tipi, tipi, tipi-tii. Kevät on, vallaton.

Tipi-tii, tipi, tipi, tipi-tii, Lintunen, kertoi sen.