Urheilun talvilajit on hiljalleen taputeltu ja penkkiurheilijat keskittyvät taas kesälajien pariin kentillä ja kotikatsomoissa.
Toki vielä jännitetään jääkiekon MM-kotikisoja ja NHL:n ratkaisuotteluita, mutta kansallisesti esimerkiksi kotoiset jalkapallosarjat Veikkausliigasta lähtien ovat jo pyörähtäneet käyntiin ja pesäpallon kotimainen Superpesis lyödään käyntiin torstaina.
Keski-Savon osalta jalkapallossa Savon Pallo pelaa Nelosessa ja kakkosjoukkue Vitosessa yhdessä Warkaus JK:n kanssa.
Pesäpallossa Puurtilan Kisa-Pojat aloittavat kotiottelunsa reilun parin viikon päästä. Sitä ennen on Kämärillä mahdollisuus nauttia ykköspesiksen ottelusta, kun Puijon Pesis kohtaa Jyväskylän Lohen 21. toukokuuta.
Jalkapallossa SaPa:n molemmat joukkueet ja WJK ovat jo aloittaneet sarjansa avausotteluilla.
Vaikka sarjatasot eivät päätä huimaa, niin olisi hienoa, että näihin alasarjojen otteluihin riittäisi katsojia. Lippujen hinnat eivät päätä huimaa, toisaalta ei aina sitten pelien tasokaan.
Mutta jos peleissä riittää tunnelmaa ja taistelua, niin kyllä alasarjojen peleissäkin viihtyy. Ja mikä mukavampaa, kuin käydä puoliajalla hörppäisemässä kahvit tai perinteinen kisamakkara, rupatella tuttujen kanssa ja spekuloida itse ottelua.
On myös muistettava, että niin Pieksämäellä kuin Varkaudessa tehdään edelleen vahvaa juniorityötä. Tyttö- ja naisjalkapallo on voimissaan ja aina voi uusia tähtiä nousta vaikka Italian liigaan SaPa-kasvatti Anna Auvisen tapaan.
Oman joukkueen kannattaminen on asia, jossa sarjataso ei usein ratkaise. Fanittaminen ja oman seuran tukeminen on parasta urheilukulttuuria pelasit sitten liigassa tai Vitosessa.
Kun seura ja sen joukkueet pääsevät hyvään nousukiitoon, niin luvassa voi olla hurmosta ja menestystäkin. Varkaudessa nähtiin aikanaan Ykkösen jalkapalloa ja Pieksämäelläkin Kakkosta useam-paan otteeseen.
Nyt noista voidaan haikailla, mutta nautitaan Nelosen ja Vitosen peleistä.
Mainio esimerkki alasarjan hurmoksesta löytyy Englannista. Viidennellä sarjatasolla pelaavasta Wrexhamista tuli kauden sensaatio. Hollywood-kaksikko Ryan Reynolds ja Rob McElhenney tulivat seuran omistajiksi ja saivat aikaan jalkapalloilmiön.
Kausi huipentui Wrexhamin nousuun neljännelle sarjatasolle. Ratkaisuottelun jälkeen ja nousun varmistuttua kuuluisat elokuvastarat itkivät. Siinä oli tunnetta, vaikka pelattiin viidennellä sarjatasolla.
Näin käy, kun otetaan joukkue omaksi ja eletään sen kanssa. Toivotaan Keski-Savon viheriöille samaa tunnetta; itkua, ilon hetkiä ja alasarjojen hurmosta.
PS. Wrexham on muuten se joukkue, jossa myös keskisavolaisten hyvin tuntema Mark Joseph pelasi 1980-luvun alkupuolella. SaPa:n kuuden kauden jälkeen Joseph pelasi muun muassa Veikkausliigan Ilveksessä. Nyt tamperelaisen pubissa tarjoillaan tietysti Wrexhamin lageria ja siitä versioitua mestaruusolutta. Sekin on sitä jalkapallokulttuuria.