Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yks kakkaa, kaks kakkaa, ja aina koira kakkaa: Lumen alta paljastuvat jätökset ovat koirillekin vaaraksi

Koirakakkakeskustelu on ollut taas tänä keväänä kuuma puheenaihe sosiaalisen median keskustelupalstoilla ja kahvipöydissä. Keskusteluketjuja ja kommentointia on riittänyt some-alustoilla Varkaudessa ja eri puolilla Keski-Savoa.

Lumen alta paljastuvat koirankakat herättävät tunteita. Sen verran herkkä aihe on, ettei koiranulkoiluttajilla ole hirveästi intoa asiaa kommentoida nimellä.

– Eipä oikein ole kommentoitavaa, hihkaisevat Varkauden koirapuistossa koiriaan ulkoiluttava kaksikko.

Hertunrannan kevyenliikenteen väylä on suosittu koirien ulkoiluttamisreitti. Pikkukoiran omistaja kerää kakat oikeaoppisesti pussiin, mutta kakkakeskustelu ei innosta.

Mutta kysytäänpäs kakka-asiaa koiraharrastajien yhdistysaktiivilta.

– Se kummastuttaa, että koirien annetaan kakkia keskelle jalkakäytävää. Sitä ei pysty ymmärtämään, miettii Sini Grén Varkauden Palvelus- ja seurakoirat ry:stä.

Peräänkuulutankin yksilön vastuuta.

Sini Grén

Grén on VarPS:n uunituore puheenjohtaja, joka on myös itse törmännyt keväiseen kakkakeskusteluun somessa. Hän toivoo rakentavaa keskustelua eikä ääripäiden provosoivaa nokittelua.

– Ja toivottavasti kakka-asia ei kohdistu vihaan ainakaan koiria kohtaan, hän korostaa.

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävään yhdistykseen kuuluu noin 250 koiraharrastajaa. Yhdistyksen koulutuksia ovat Toko, Rally-Toko ja Agility. Lisäksi on matalan kynnyksen arkitottelevaisuuskoulutuksia.

– Olemme yhdistyksessä pyrkineet aika ajoin muistuttamaan jäseniä kakka-asiasta, jotta näyttäisimme esimerkkiä ja ympäristö pysyisi siisteinä, Grén sanoo.

Hän harmittelee, ettei asia edelleenkään kiinnosta kaikkia koiran ulkoiluttajia.

– Pahimmassa tapauksessa kakka heitetään luontoon pussissa. Peräänkuulutankin yksilön vastuuta. Siitä kaikki lähtee, muistuttaa Grén.

Suomessa on Taloustutkimuksen tuoreen arvion mukaan yli 800 000 koiraa. Agria Eläinvakuutuksen teettämä haastattelututkimuksen mukaan vain 37 prosenttia koiranomistajista kerää koiransa jätökset aina, paikasta riippumatta.

Hieman useampi (47 %) kertoi keräävänsä koirankakat vain, mikäli koira ulostaa jalkakäytävälle tai kävelytielle. Jopa 14 prosenttia, kertoo, ettei korjaa koiransa jätöksiä lainkaan.

Keräämättömät koiran jätökset voivat levittää monia tauteja. Läjät voivat edesauttaa tarttuvien tautien ja loisten leviämistä lemmikistä toiseen, mutta myös ihmisiin.

– Koiran ulosteen välityksellä ihmiseen voi tarttua erilaisia loisia, esimerkiksi suolinkaisloinen ja Giardia. Suolinkainen voi aiheuttaa kuumeilua, keuhkotulehdusta, maksan suurenemista ja aivokuumetta, kertoo pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Seppo Juntunen Agria Eläinvakuutuksen tiedotteessa.

Giardia puolestaan aiheuttaa ihmiselle pitkäaikaisia maha-suolikanavan oireita. Erityisesti lapset ovat alttiita näille infektioille, jos he pääsevät tonkimaan jätöksiä luonnossa

Koiran ulosteessa on viruksia, bakteereita sekä loisia, jotka voivat tarttua muihin koiriin. Erityisen vakavia tartunnat voivat olla rokottamattomille pikkupennuille tai yleiskunnoltaan heikommalle yksilölle.