Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Menuun on tullut monta uutta muuttujaa: Ravintolan oltava nyt herkkänä allergioiden, vegebuumin, trendien ja raaka-aineen hinnan kanssa

Saisinko tämän pizzan gluteenittomana, onko tuo kastike varmasti laktoositon, saako burgerin vegenä?

Ravintoloitten ruokalistan rakentaminen on nykyisin kimurantimpaa kuin vuosikymmenet sitten. Asiakkailla on raaka-aineallergioita ja yliherkkyyksiä yhä enemmän. Lisäksi ruokatrendit vaihtuvat ja raaka-aineiden hinnat nousevat.

Ravintola Amanda ja sen yrittäjä Katri Tarvus ovat eläneet muutoksen keskellä vuosikymmenet. Amanda on pisimpään Varkaudessa yhtä jaksoisesti toiminut ruokaravintola. 30:een vuoteen on mahtunut yksi jos toinenkin muutos.

– Yliherkkyydet ja allergiat ovat lisääntyneet valtavasti. Ennen tilattiin erikoisruokavalioita, mutta nyt ovat myös mausteallergiat monipuolistuneet. Aikamoinen viidakko se alkaa nyt olla, toteaa Tarvus.

Ruokavaliot, allergiat ja erikoistoiveet vaativat myös ravintolan henkilöstöltä paljon. Keittiössä on tiedettävä mitä kokkaillaan ja salissa mitä tarjoillaan.

– Henkilökunnan on oltava valveutunutta. On tiedettävä salissa ja keittiössä mitä aineksia lounaalla ja a’la carte -listan annoksissa on.

Vaikka ruokalistat vaihtuvat, niin jotkut perinteiset suosikit pitävät pintansa vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Tuttu ruoka ja annoskoko ratkaisee monen valinnan.

– Meillä yksi hittituote on Pedron pihvi. Sitä ei jätetä listalta pois. Myös pippuripihvi pitää suosionsa.

Amanda on profiloitunut paikkakunnalla lounasravintolana. Tarvus kertoo, että 70-75 prosenttia yrityksen liikevaihdosta tulee lounaasta, noin 15 prosenttia a’la carte-asiakkaista ja loput pitopalvelusta.

– Lounaspöydän buffet on ollut meillä alusta alkaen aina. Sen pitää olla monipuolinen: on oltava kevytlounas, keitto, kasvisruoka, jonka saa myös vegaanisena, sekä kala- tai liharuoka.

Ruokailu- ja ravintotottumukset ovat kuitenkin muuttuneet, joten Amandakin on joutunut viilaamaan lounas- ja a’la carte-listojaan. Kun ihmiset tottuivat käyttämään eri raaka-aineita ja tekevät ruokaa myös itse, niin koko ajan on kokeiltava ja kehiteltävä uutta.

– Osa uudistuksista toimii, osa ei. Ihan hirveästi ei olla lähdetty maailman trendien perässä juoksemaan, sillä kaikkea ei Varkaudessa kannata listalle ottaa. Mutta ajan hermolla on oltava.

Kalaruuat, lohi, muikut ja kuha, ovat myös tärkeitä, vaikka kala onkin nyt kallista. Buffet-pöydästä lohi on kuitenkin vähentynyt.

Tarvus on huomannut, että tällä hetkellä ihmiset käyvät enemmän ja enemmän lounaalla ravintolassa.

– Kodin ruokakori on kallistunut. Monet, esimerkiksi eläkeläiset, käyvät täällä syömässä lounaspöydästä päivän lämpimän aterian ja sitten kotona syödään jotain kevyempää.