Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koivun siitepöly rassaa taas allergia- ja astmaoireisia – Varkaudessakin jaettiin opastusta hoitoon

Allergia- ja astmaoireiset ovat jälleen olleet tiukoilla kevään katu- ja siitepölyjakson kourissa. Vaikka sateet helpottivat huhti-toukokuun taitteessa tilannetta, niin esimerkiksi Varkauden ja Pieksämäen korkeudella alkaa koivun siitepölymäärät olla huipussaan.

Keväisin ensimmäisenä kukkivat pähkinäpensas ja leppä, joiden kukinta alkaa olla ohi. Nyt toukokuussa puolestaan koittaa koivun vuoro, joka aiheuttaakin ylivoimaisesti eniten siitepölyallergioita suomalaisille.

Arviolta noin miljoona suomalaista kärsii vuosittain siitepölyallergian aiheuttamista kiusallisista oireista.

– Siitepölyallergian tyypillisin oire on allerginen nuha. Jos mietitään, miten oireen erottaa esimerkiksi flunssasta, on allergian aiheuttama nuha yleensä kirkasta ja vesimäistä. Muitakin allergiaoireita voi olla, eli silmät ärtyvät, punoittavat tai kutisevat. Aivastelu on yksi oire, eli tuntuu, että limakalvot ovat ärtyneitä ja kutisevat, vinkkaa allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs.

Tyypillisin oire on allerginen nuha.

Katariina Ijäs

Osa voi saada myös hengitystieoireita, eli tulee yskää tai astmaoireita, vaikka muutoin astmaa ei olisikaan. Siitepöly saattaa pahentaa astmaoireita. Myös atooppinen ihottuma tuppaa osalla vaikeutumaan siitepölyn seurauksena.

Astman osalta viime viikolla vietettiinkin Astmatietoviikkoa. Allergia-, iho- ja astmaliitto oli huolissaan varsinkin ikääntyneen astmasta, joka on monesti alidiagnosoitu ja -hoidettu.

Liitto korosti, että panostamalla astman varhaiseen tunnistamiseen ja hyvään, kokonaisvaltaiseen hoitoon parannettaisiin iäkkäiden astmaatikkojen toimintakykyä ja vähennettäisiin sairauden hoitokuluja.Vanhuusiässä astma on yleinen sairaus, jonka tunnistaminen on vaikeampaa muiden sairauksien takia.

– Mitä aikaisemmin astma tunnistetaan ja sen hoito aloitetaan, sitä parempana pysyy ikääntyneen toimintakyky ja elämänlaatu. Myös yhteiskunta hyötyy, kun hoitokulut pienenevät, toteaa allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Ijäs.

Astmatietoviikolla Allergia-, iho- ja astmaliitto ja sen jäsenyhdistykset järjestivät eri puolilla Suomea tapahtumia, tarjoavat tietoa, neuvontaa ja vertaistukea.

Keski-Savon alueella esimerkiksi Varkauden seudun Allergia-ja Astmayhdistys ry järjesti vapun jälkeen tiistaina astman omahoitopäivän kirjastolla Hyvinvointi Ankkurissa. Yhdistyksen edustaja opasti astmaan ja sen omahoitoon liittyvissä kysymyksissä ja neuvoi oikeaa lääkkeenottotekniikkaa.