Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väinölän kesä on täynnä tapahtumia

Taidekeskus Väinölän tulevaa kesää vietetään muistojen merkeissä. Tulevan naivistinäyttelyn teemaksi onkin valittu Muistot kantavat.

Väinölä-rakennus valmistui 110 vuotta sitten, ja sitä juhlitaan kokonaisen viikon ajan. Pitkin vuotta Väinölästä kootaan aineistoa talon historiikkia varten. Historiikkihankkeen tavoitteena on tallentaa rakennus-, kulttuuri- ja sosiaalihistoriallista perintöä sekä nostaa näkyviin oman kotiseudun kulttuuria ja sitä rikastuttaneita yhteisöjä ja toimijoita.

Tämän kesäisillä Kalakukko-katujunakierroksilla muistellaan paikkakunnalla vaikuttaneita henkilöitä.

Kesän näyttely Iloa - naivistit Varkaudessa on kiinnostanut taiteilijoita. Mukaan on valittu 65 naivistitaiteilijan töitä.

Kesäkauden avajaiset ovat perinteisesti viikko ennen koulun loppua ja naivistinäyttelyn kaikille avoimia avajaisia vietetään lauantaina 27. toukokuuta klo 13. Näyttelyn päättäjäiset eli kiitosjuhla kesästä järjestetään 19. elokuuta.

Väinölän 110-vuotisjuhlaviikkoa vietetään 3. – 10. heinäkuuta. Viikon aikana toteutetaan monimuotoisten kulttuuritapahtumien kokonaisuus. Erilaista ohjelmaa ja tekemistä on päivittäin.

Avauspäivänä ohjelmassa on kuvataidetyöpaja kaikenikäisille teemalla ”Muistojen äärellä”. Pajassa tuotetut omat taideteokset asetetaan esille Varkaus-päivän yhteydessä syyskuussa.

Suven ja runon päivänä kokoonnutaan Väinölän areenalle kirjailija Jukka Itkosen runojen äärelle. Tilaisuus alkaa kaikille avoimella runokaraokella, jonka jälkeen Itkosen runoja kuullaan eri-ikäisten taiteilijoiden tulkitsemina. Kalakukko-katujuna ajaa silloin kaksi kierrosta Itkosen jalanjäljissä ympäri Varkautta.

Väinölän 110-vuotistaipaleen pääjuhla järjestetään lauantaina 8. heinäkuuta kello 14.00. Varkauden soittokunnan tahdittamassa juhlassa muistellaan menneitä ja arvioidaan Väinölä-rakennuksen merkitystä osana varkautelaista paikalliskulttuuria.

Tilaisuudessa haastatellaan Päiviönsaaren entisiä ja nykyisiä toimijoita ja asukkaita sekä eri tavoin Väinölässä vaikuttaneita henkilöitä. Juhlan muistelut palvelevat osaltaan historiikkihanketta, jonka tavoitteena on julkaista vuoden 2024 aikana teos Väinölän mielenkiintoisista vaiheista.

Tapahtumaviikko jatkuu maanantaihin asti, jolloin järjestetään kotiseutuhenkinen tapahtuma ja vietetään valtakunnallista Suomen kuvataiteen päivää. Päivän aikana valmistuneista kotiseutua kuvaavista teoksista kootaan Väinölään näyttely Varkaus-päiväksi.

Kesän aikana Varkauden kaduilla ja rannoilla kiertää Kalakukko-katujuna. Tulevan kesän katujunan uutena teemana on ”Tähdet kertovat”. Katseet suunnataan paikkakunnalla toimineisiin ja vierailleisiin henkilöihin.

Väinölän järjestämät kierrokset täyttävät viisi vuotta. Vekara-Varkaus viikolla kesäkuussa ja heinäkuussa on lasten omat kierrokset. Vekara-Varkaus-viikolla (12.–18. kesäkuuta) junan teemana on vesi.