Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lehtevämies ja Piraattiparoni vievät vekarat Varkauteen – tekemistä ja toimintaa riittää kaikille

Varkauden kesän kohokohta Vekara-Varkaus tulee jälleen ja pursuaa koko viikon tekemistä ja kokemista lapsille, perheille ja toki myös aikuisille.

Festivaaliviikon teemana on tällä kertaa vesi, jonka ominaisuuksiin ja olemukseen tutustutaan työpajoissa, näyttelyissä ja esityksissä koko viikon ajan eli 12.-18. kesäkuuta.

Vekara-Varkauden osallistujia veden äärelle johdattelee jo aiemmilta vuosilta tuttu Lehtevämies ja kaikkien merirosvojen äiti Piraattiparoni.

Kävijöitä luotsaa tämän vuoden Vekarakummi, tietokirjailija Laura Ertimo. Hän on kirjassaan Vesi – kirja maailman tärkeimmästä aineesta kertonut veteen liittyviä faktoja unohtamatta vedenalaiseen maailmaan liittyviä taruja kuten kadonnutta Atlantista tai merenneitoja.

Ertimon ohjaamissa työpajoissa kuullaan jännittäviä hylkytarinoita ja taiteillaan vedenväkeä tai merihirviöitä.

– Vekaraviikolla on mukana uusia tapahtumia ja osa aikaisemmilta vuosilta tuttua ohjelmaa. Avajaisia juhlitaan Hertunrannassa, on katujunaa, Seikkailujen saarta ja päätöstapahtumaa, kertovat Vekara-Varkauden tapahtumapäällikkö Marketta Kosunen ja tapahtumatuottaja Tiina Nissinen.

Vekara-viikolla on mukana uusia tapahtumia.

Tiina Nissinen

Avajaisia juhlitaan Hertunrannassa musiikkia kuunnellen ja viikon päättää Lehtevämiehen puistokonsertti Itsenäisyydenpuistossa.

– Kirjaston näyttelyssä voi tutustua kahteen vedenalaiseen maailmaan, joista toiseen myös virtuaalisesti, Nissinen sanoo.

Katumaalaus on taas mukana ja Hertunrannan kävelytie muuttuu viikon aikana joeksi.

Tapahtumavastaavat haluavat nostaa esille muun muassa Warkaus-salin esitykset.

– Saimme Warkaus-saliin monipuolisen kattauksen esityksiä. Luvassa on sirkusta, musiikkia ja teatteria kaiken ikäisille. Esityksiin ei ole yläikärajaa, kaikki ovat tervetulleita, Kosunen ja Nissinen toteavat.

Seikkailujen saaressa Tyyskänniemessä yritetään korjata vesittynyttä verkkoa astumalla sisään internetiin ja ohjelmoimalla asiat järjestykseen.

Kalakukko-katujuna vie kyytiläiset ajelulle yli kaupungin siltojen ja kesäkatuillassa nähdään iloinen ja äänekäs Vekarakulkue, johon kaikki ovat tervetulleita. Ja pukeutua voi teeman mukaan, jos haluaa.

Myös Vekara-Varkauden lukuisat yhteistyökumppanit ovat aikaisempien vuosien tapaan järjestämässä omaa ohjelmaansa festivaaliviikolle.

Muutaman vuoden tauon jälkeen tapahtumaviikolla pääsee jälleen merirosvoristeilylle piilottamaan Piraattiparonin aarretta.

Tapahtumaa ovat järjestämässä kymmenet eri yhteisöt. Kaikkiaan eri Vekara-Varkaus-tapahtumia viikon aikana on noin sata. Ohjelmaa on myös Joroisissa, Leppävirralla, Heinävedellä ja Pieksämäellä.

Vesi loiskuu myös uimahalli Ilopisarassa, jossa liikuntapalvelut yhdessä Varkauden Uimareiden ja sukellusseura Vesihiisin kanssa järjestävät ohjelmaa laitesukelluskoulusta merenneitopäivään.

– Junior Life Savers -ryhmissä opetellaan tärkeitä vesipelastustaitoja ja esimerkiksi auttamaan kaveria ja pelastautumaan vaikkapa ämpärin tai kanisterin avulla, kertoo Varkauden Uimareita edustava Johanna Rastas.

Tenavien perheuinneissa harjoitellaan opetusaltaassa. Yli 10-vuotiaat pääsevät harjoittelemaan hyppimistä ja sukeltamista isossa altaassa, jonka pohjaan on rakennettu erilaisia ratoja ja pelejä.