Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköpyörien suosio jatkaa kasvuaan – pyörällä ajellaan työmatkoja ja ympäri vuoden

Fillari, tsygä, läskipyörä, fättis, jopo, munamankeli...Polkupyörällä on monta lempinimeä, mikä kertoo pyörien ja pyöräilyn ikisuosiosta.

Ja viime vuosina leimahtanut pyöräilybuumi se vain jatkuu ja vahvistuu. Tämä näkyy myös polkupyöriä myyvissä ja huoltoa tarjoavissa liikkeissä.

Polkupyöräilyn suosion takana ovat uusien pyörämallien ja sähköavusteisten pyörien tulo markkinoille, työmatka- ja työsuhdepyöräilyn kasvu sekä talvipyöräily. Nyt ajellaan pyörillä paljon ympäri vuoden. Nastarenkaita hankitaan ja vaihdetaan paljon.

Pieksämäellä ja Varkaudessa toimivan Kesport Kovasen Pasi Kovanen kertoo, että pyöräilytrendit ja sähköavusteisten eli sähköpyörien läpimurto näkyvät urheiluliikkeessä ja pyöräkaupassa.

– Kevään pyöräsesonki on jatkunut kuumana, vaikka kevät olikin aika kylmä. Toki aina keväisin on säpinää, kun pyörien myynti- ja huoltopiikki osuvat samaan aikaan. Mutta nyt pyöriä käytetään ympäri vuoden, joten pyörämyyntiä ei ole lopetettu, kuvailee Kovanen.

Pyörän käyttötarkoitus ratkaisee mallin.

Pyöräkauppa on käynyt niin vilkkaana, ettei kaikkia haluttuja malleja aina saa heti ajoon. Myös huoltoon on ollut viikkojen jonot Pieksämäellä ja Varkaudessa.

– Pullonkauloja on eikä aina saa just sitä mallia, jonka haluaisi. Sähköpyörissäkin on saatavuusvaikeuksia ja malleja tulee tipoittain. Joissakin malleissa toimitusajat ovat pitkiä, joten osa tyytyy hankkimaan rinnakkaisen mallin.

Kovasen mukaan tilannetta kuvaa hyvin se, ettei kaikkia malleja ennätetä laittaa edes myymälöiden nettisivuille, kun ne on viety jo käsistä.

Sähköpyörien suosio on näkynyt Kovasen myymälöissä myös niiden toiminta-alueen laajenemisella. Pyöriä ja huoltoa kysytään naapurikunnistakin, sillä joka paikassa ei pyöräkauppaa tai huoltoa ole saatavilla.

Sähköavusteisuus on lyöneet läpi kaikissa malleissa. Olipa läskipyörä, mummon kaupunkipyörä tai Jopo, niin sähköinen versio löytyy.

– Nykyisin sähköavusteisia pyöriä tehdään kaikenlaisiin malleihin ja niitä myydään kaikissa kategorioissa.

Mutta myös perinteiset lihasvoimalla liikkuvat luomupyörät ovat säilyttäneet suosionsa. Esimerkiksi city- ja maastopyöriä menee Kovasen mukaan koko ajan tasaisesti.

– Pyörän käyttötarkoitus ratkaisee mallin. Itse kysyn asiakkaalta ensin, että mitä meinaat pyörällä tehdä. Sähköpyörä mahdollistaa monenlaisen pyöräilyn. Uskaltaa lähteä vieraammallekin reitille eikä isot ylämäetkään haittaa.

Sähköpyörän hankkineet ovat yllättyneet siitä, miten paljon on pyörällä tullut ajettua. Samoin matka ovat pidentyneet.

Sähköavusteisen pyörän hintahaarukka on noin 2 000 – 5 000 euroa, kun normaalin hinta liikkuu 500 ja 1 000 euron välillä. Kovanen kuitenkin muistuttaa, että pyörä on kuitenkin käytössä keskimäärin 10 vuotta.